Két dolog, amit jó tudni, ha Írországba szeretnél menni...

Írország vár téged, biztos lehetsz abban, hogy nem fogsz unatkozni. És, hogy jól érezd magad, van két dolog, amire véleményem szerint érdemes lélekben felkészülni.

 • Minden igaz, amit az időjárásról állítanak. Vannak négyévszakos napok, és vannak borús napok, de vannak gyönyörűen derűs napok is. És ne szépítsük, akadnak olyanok is, amikor egész nap csak szakad az eső.
  De igazán ritkán van olyan idő, amikor nem lehet kimozdulni a szállásról. Ezért érdemes gondot fordítani a megfelelő öltözékre. Írországban tényleg hasznos a réteges öltözködés. Reggel lehet, hogy még pulcsi és dzseki van rajtad, délután pedig már rövid ujjú pólóban sétálsz a Temple Barban. A másik igazán hasznos dolog egy jó minőségű cipő, ami eső esetén is állja a sarat. (hú ez gyenge volt :) ) 
  Réteges, és vízálló, ez legyen a jelszó a csomagolásnál. Az esernyőt pedig nyugodtan hagyd otthon. Egyrészt mert semmi hasznát nem veszed. Ha esik, akkor majdnem biztos, hogy fúj a szél is. Másrészt irtó vidám ernyőket lehet Írországban kapni.
 • A másik fontos dolog a közlekedés. Írországban sok helyre el lehet jutni tömegközlekedéssel. Már ha megfelelő türelemmel bírsz. Van vonat, és távolsági busz járat, a nagy városokon belül pedig helyi tömegközlekedés is. Én mégis azt javaslom, hogy mindenképpen bérelj autót, mert sokkal rugalmasabb leszel mind az idő, mind a megközelíthető helyek tekintetében.
  Igen, baloldali közlekedés van Írországban, igen, a kormány is a másik oldalon van, és igen, a körforgalomba is ellenkező irányba kell behajtani.
  Itt szeretném azonban megnyugtatni azt, aki aggódik, hogy nagyon gyorsan meg lehet szokni ezt a számunkra fordított közlekedést. Biztos lehet benne bárki, hogy a második nap már nagyobb kihívást fog jelenteni a szálláson melegvizet fakasztani a bojlerből (erről itt mesélek) , mint "rossz" irányba behajtani egy körforgalomba.
  Tapasztalatom szerint az Írek türelmesek a közlekedésben. Sokkal türelmesebbek, mint, amit itthon megszoktunk. Hozzá vannak szokva a "béna" turistákhoz, számítanak az esetleges bizonytalankodásainkra. És ha eltévednénk rendkívül segítőkészek. 
  Aki nem vezetett még Írország vidéki, kerítésekkel szegélyezett útjain, az nem mondhatja el magáról, hogy volt Írországban. És amit egészen biztosan állíthatok, hogy autóval felfedezni az Ír sziget tájait igazi nagy kaland.